1925. október 25-én

csodálatos esemény történt Magyarország egyik alföldi városkájában, Hajdúszoboszlón.  

Szénhidrogén kutatások nyomán 1091 méter mélységből földgáz társaságában felszínre tört az a különleges, 73 Co-os víz, amelynek gyógyhatása rövidesen cáfolhatatlanul bebizonyosodott.
Pávai Vajna Ferenc volt az a tudós geológus, akit hévizünk atyjának nevezünk.
Neki köszönhető, hogy a természet e csodálatos ajándéka immáron több,mint hét évtizede az emberiséget szolgálhatja A föld mélyének bársonyos barna, forró kincse elárasztotta a környékbeli mélyedéseket, s az emberek az első meglepődésen hamar túlesve fürdőzni, mosni kezdtek benne. Az ámulat azonban folytatódott. Hamar észrevették, hogy a víz csodát tud. Gyorsabban gyógyultak a sebek, enyhültek a reumatikus fájdalmak.

 


E szenzációs hír felkeltette a szakemberek érdeklődését.
Megvizsgálták, vegyelemezték a folyékony forró arany összetételét, s páratlan megállapítások születtek.
Dr. Bodnár János, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos Vegytani Intézetének igazgatója így írt a szoboszlói vízről: "Analysisünk szerint a hajdúszoboszlói mélyfúrásból eredő víz alkalikus-jódos-brómos-konyhasós hévíznek minősítendő. Egybevetve a chémiai analysis adatait a víz igen magas hőmérsékletével kimondható, hogy a maga nemében egyedülállónak tekinthetô, hozzá hasonló összetételű és hőmérsékletű víz - a rendelkezésünkre álló analysisek alapján - nem ismeretes."

Dr. Dalmady Zoltán balneológus, egyetemi tanár szerint "... a fizikai chemia szempontjából rendkívül érdekes vonása a hajdúszoboszlói vizeknek, hogy töménységükben és összetételükben aránylag igen közel állanak az emberi szövetnedvek összetételéhez.
Különös figyelmet érdemel a tengeri fürdőkkel való összehasonlítása, hiszen a hajdúszoboszlói víz maga sem más, mint trias-kori tengerek felidézett szelleme. Konyhasótartalmánál fogva körülbelül ötszörösen hígított tengervíznek tekinthe-
tő, de a tengervíztől eltér csekély magnézium, calcium és jelentékeny hydrocarbonat tartalmánál fogva. Ennek dacára éppoly joggal használható úgy a gyógyításra, üdülésre, mint bármely más olyan tengeri fürdő, mely vizének hígítottságánál fogva hasonló töménységű."

Hajdúszoboszló városa megismerve a tudósok elemzéseit elhatározta, hogy fürdőt épít.

Másfél év múlva,

1927. július 26-án megnyílt a fövényfürdő.

    Az azóta eltelt több, mint 70 év bővelkedett eseményekben, a turizmus egyre élénkült, s az elvárásokhoz igazodva többször bôvíteni, korszerűsíteni kellett. Fürdőnket alapítója, Hajdúszoboszló városa sosem hagyta cserben, s ennek köszönhető, hogy időről időre megújulhatott, a kor igényeinek megfelelően fejlődhetett. A gazdasági-politikai átalakulás idején - 1991-ben - részvénytársasággá alakította fürdőjét az önkormányzat, amely azóta is többségi tulajdonosa. A kilencvenes évek derekán megkezdődött az ásványvíz-palackozás, megnyílt a cég saját utazási irodája és saját kempinget építenek.

 


1996. január 1.

Jeles történelmi dátum.
Az egykor államosított szoboszlói termálkutak visszakerültek jogos birtokosukhoz. A képviselő-testület még 1995-ben egyöntetűen határozott visszavásárlásukról! 1996-tól napjainkig egy hatalmas megújulási folyamat zajlott le a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben, ugyanis ekkor indította el a cég menedzsmentje és a tulajdonos Hajdúszoboszlói Önkormányzat eredetileg 8 évre tervezett fejlesztési programját: 1996-ban megnyitotta kapuit fürdőnk gyógyszanatóriuma a Hotel Thermál Terápia , melyhez hamarosan saját kis fürdőépületet emeltek.
A Délibáb és a Silver Hotelben egy-egy új terápia üzemeltetését vette át a fürdő, melyek a gyógykezelések további bővítését tették lehetővé.
1998 karácsonyán elkészült az új, modern termálfürdő-épület; melyre méltán lehetünk büszkék. 

 Ezt követoen a Széchenyi terv jóvoltából egy 2,5 milliárdos beruház zajlott le 2001-2002 évben, melynek során teljesen megújult a stand, bővült az Aquapark, a kádfürdő épületének emeleti részén új kezelőhelyiségeket alakítottunk ki, ezzel bővítve gyógykapacitásunkat, az uszodában új tanmedence, gyógymedencék és szauna létesült, végül 2002 őszére megszépült a termálfürdő csarnoka.
A leglátványosabb fejlesztések a strandfürdőben történtek, hiszen azon túl, hogy megújult az infrastruktúra, új, az európai normáknak megfelelő medencék épültek, köztük egy Európában egyedülálló óriásmedence, a mediterrán tengerpart különböző látványelemekkel.
Fejlesztéseink eredményeképpen nálunk minden korosztály számára megteremtődtek a feltételek, akár szórakozni, felfrissülni vagy gyógyulni vágyik.

 

2003 őszén a tulajdonos Önkormányzat pályázatot nyújtott be a PHARE-előcsatlakozási alapra. Ennek keretében több, mint egymilliárd forint értékű beruházás kezdődött meg a József Attila utcai Hotel Termál Terápia és környezetének fejlesztésére 2004 év végén. 2005 július végén megnyithatta kapuját az újjá varázsolt háromcsillagos Hungarospa Thermal Hotel. 

 

 

2004-ben több mint ezer négyzetméteres, modern gépsorokkal felszerelt új ásványvíz palackozóüzemet alakítottunk ki . A beruházás értéke 150 millió forint volt.

 

 

                                                          

2008. júniusban indult el Hajdúszoboszló történetének legnagyobb turisztikai beruházása, az Aqua-Palace fedett élményfürdő kivitelezése.

 

A 4,8 milliárd forint összértékű kiemelt projekt 2,25 milliárd forint európai uniós támogatással valósul meg. Az új létesítmény legfontosabb célja a szolgáltatás-kínálat további bővítése, a piaci pozíció további erősítése, illetve a nyári szezon meghosszabbítása.  Az Aqua-Palace 15 ezer négyzetméter alapterületen, 1600 négyzetméter vízfelülettel, egyszerre 1000 fő befogadására lesz alkalmas, ahol minden egyes korosztály megtalálja majd a számára legmegfelelőbb szórakozási, kikapcsolódási formát, az egészen pici gyermekektől kezdve, a fiatal, sportkedvelő felnőtteken keresztül, az idősebb korosztályra is gondoltunk.  A létesítmény várható nyitása 2009 december. 

                                                             

Oldalmenü
Diavetítő
Naptár