A második legnépesebb hajdúsági város Hajdúszoboszló Budapesttől 200, Debrecentől, pedig 20 km-re fekszik a 4-es főúton. Gyógy-, és fürdőturizmusnak köszönhetően a "reumások Mekkájává" vált, ahol többféle kezelést kaphatnak az idelátogató betegek. A 2000-ben átadott Aquapark élményteli kikapcsolódást nyújt minden korosztálynak egyaránt, és ezek mellett minden évben színvonalas programok várják az idelátogató vendégeket.

Hajdúszoboszló

Írásos emlékekben először 1075-ben találkozunk Szoboszló nevével, egy garamszentbenedeki apátság alapítólevelében. A tatárjárás idején szinte teljesen elpusztult a település, és csak 1606-ban települtek be Bocskai István hajdúi. Az eredetileg szláv eredetű településnév ( jelentése: Szoboszló nevű személy emberei, a magyarban a ?népe, -falva utótagnak felel meg) ebben az időben kapta a ?hajdú? előtagot, ami csupán a 19. században terjedt el. A 15. században a Hunyadiak voltak a tulajdonosai a településnek, ebben az időben épült az erődített templom.

Mint a második legnépesebb hajdúsági város, nagyon kötődött a debreceni Református Kollégiumhoz, sok áldozatot hozva iskolája fenntartásáért, és a református egyházért.

HajdúszoboszlóHajdúszoboszló

A 19. században a város és népessége gyors fejlődésnek indult, ami a vasút megjelenésének volt köszönhető. Az igazi változás azonban 1925-ben történt, amikor október végén, egy próbafúrás során olaj helyett nagyon jó minőségű, 73 ?C-os  melegvíz tört fel a mélyből. Ez a különös illatú, barnás színű, kitűnő összetételű víz nemcsak melegítésre volt alkalmas, hanem gyógyír volt mindenféle reumatikus eredetű izületi bántalmakra is. Ezt a lehetőséget felismervén, a városban 1927-re elkészült a fürdő, amit 1934-ben gyógyfürdőnek nyilvánítottak. A kialakuló gyógy-, és fürdőturizmusnak köszönhetően a város gyors fejlődésnek indult, és vált a ?reumások Mekkájává?, ahol többféle kezelést kaphatnak az idelátogató betegek. A 2000-ben átadott Aquapark pedig élményteli kikapcsolódást nyújt minden korosztálynak.

Az ország első és legnagyobb Aquaparkja, valamint élményfürdője elkészülése óta, Hajdúszoboszló már nem csak a gyógyfürdőzésről, hanem családoknak és gyerekeknek is fontos üdülőhely lett. Nem csak a fürdő, hanem a város is sokat fejlődött. Sétálóutcákat alakítottak ki, parkok, játszóterek épültek. És nem utolsó sorban, nőtt a szolgáltatások száma és minősége.

A kulturális és folklór rendezvények is emelik a város hangulatát: minden évben színvonalas programok várják az idelátogató vendégeket, mint pl. a Hajdúszoboszlói Lovas Napok, és néhány fürdőbál.

Oldalmenü
Diavetítő
Naptár